Nanjing(南京)

Nanjing on Jiangsu(江苏)-provinssin pääkaupunki parin tunnin junamatkan päässä Shangaista(上海). Nanjingin nimi tarkoittaa eteläistä pääkaupunkia (Beijing(北京) tarkoittaa pohjoista pääkaupunkia). Nanjing on ollut pääkaupunkina kahdesti, ensin Ming-dynastian aikana 1368-1420 ja viimeksi Kiinan tasavallan aikana 1927-1949. Pääkaupunki ajoista muistona on keisarillinen hauta, hyvin säilynyt kaupungin muuri, presidentin palatsi, Sun Yat-Sen mausoleumi sekä monia muita historiallisia kohteita.

Japanilaisten hyökätessä Nanjingiin 1937 japanilaiset sotilaat innostuivat hieman liikaa ja tappoivat arviolta 200 000 - 300 000 siviiliä ja raiskasivat 20 000 - 80 000 naista ja tyttöä. Kuusi viikkoa kestänyttä teurastusta kutsutaan Nanjingin verilöylyksi. Tämän ja muiden sodan tapahtumien vuoksi japanilaiset eivät vieläkään ole kovin suosittuja Kiinassa, etenkään vanhempien ihmisten keskuudessa. Nanjingissa on verilöydyn muistoksi rakennettu museo, jossa on esillä 1990-luvulla löydetty 10 000 ihmisen joukkohauta.

Zhongshan Mountain National Park(钟山风景名胜区)

Paikka tunnetaan ainakin Lonely Planetissa ja Wikitravelissa nimellä Purple-Gold Mountain(紫金山), mutta virallisen turistikartan mukaan nimi on otsikossa esitetty. Vuori sijaitsee suhteellisen lähellä Nanjingin keskustaa ja sinne on helppo kulkea turistibusseilla. Vuorella on San Yatsenin mausoleumi, Ming-dynastian aikainen hauta, Linggu padoga sekä useita muita kohteita.

Opiskelijalippu vuorelle maksoi 64 Yuania ja normaalilippu hieman enemmän (en muista kuinka paljon antoivat alennusta) ja sillä pääsi sisälle kaikkiin kohteisiin joihin ehdin menemään puolikkaan päivän aikana. Vuorelle kannattaisi ehdottomasti varata koko päivä aikaa, sillä minä saavuin kahden aikaan iltapäivällä, juoksin kohteet läpi ja ehdin nippanappa viimeiseen keskustan linja-autoon.

Sun Yat-Senin mausoleumi Mausoleumiin päästäkseen pitää kiivetä 392 askelmaa.
Vuoren ehkä tärkein nähtävyys on Sun Yat-Senin mausoleumi. San Yat-sen tunnetaan keisarillisen Kiinan kaatamisesta ja Kiinan tasavallan perustamisesta. Hän on hyvin arvostettu henkilö myös kommunistisessa Kiinassa vaikka kommunistit kukistivat tasavaltalaiset sisällissodassa.

Mausoleumissa ei ole pääse näkemään ruumista, vaan se on piilotettu arkkuun jonka ympäri voi kävellä. Mausoleumin takana on pieni puutarha sekä kuvia ja selityksiä mausoleumin rakentamisesta.

Ulkoilmateatteri Mausoleumin lähellä oleva ulkoilmateatteri

Linggu padoga Linggu padoga
Linggu padoga on rakennettu 1929 War of Northern Expedition-nimisessä sodassa kaatuneiden muistolle. Padogassa on 9 kerrosta ja sen sisällä pääsee kiipeämään ylimpään kerrokseen asti. Padogan lähellä on kasvisruokaravintola, mutta en valitettavasti ehtinyt syömään siellä. Lähellä on myös Linggu temppeli, joka niin ikään oli ehtinyt sulkeutua ennen kuin ehdin paikalle. Temppeli sulkeutui muistaakseni kello 17.00.

Raunioitunut kivitalo Guilin Stone House
Guilin Stone Housen rakennutti Guangzhoun kunnanhallitus 1931. Rakennus toimi Lin Senin, entisen Kuomintangin puhemiehen, huvilana. Talo tuhoutui lähes kokonaan sodassa japanilaisia vastaan.

Deng Yandan hauta Deng Yandan hauta sijaitsee lähellä Linggu temppeliä.
Deng Yanda oli Kuomintangin upseeri, mutta riintaantui puoluejohdon kanssa 1927 ja perusti oman puolueen 1930. 1931 hänet tuomittiin petturuudesta Kuomintangia kohtaan ja teloitettiin. Hänen perustamansa puolue on yksi kahdeksasta ei-kommunistisesta puolueesta, jotka ovat laillisia Kiinassa.

Muut nähtävyydet

Nanjingin verilöylyn muistosali Nanjingin verilöylyn muistosali edustaa Zhongshan-vuoreen verrattuna inan uudempaa arkkitehtuuria.
Mikäli Nanjingissa viipyy vain yhden päivän, eikä koe pakottavaa tarvetta nähdä vanhoja kiinalaisia hautoja, niin kannattaa käydä Nanjingin verilöylyn muistosalissa. Paikka koostuu useammasta hallista, joita suunnitellessa kiinalainen arkkitehti on todella ylittänyt itsensä. Koko kompleksi on kuin suuri muistotilaisuus hiljaisine musiikkeineen, synkkine seinineen ja teksteineen. Mikäli Nanjingista pitäisi valita vain yksi paikka, jossa viereilee niin valitsisin tämän.

Esillä on 10 000 ihmisen joukkohauta sekä suuri määrä kuvia ja tekstiä verilöylystä. Kaikki selitykset ovat kiinaksi, japaniksi sekä englanniksi. Halutessaan näyttelyt kulkee läpi parissa tunnissa, mutta suosittelen ainakin puolen päivän varaamista, sillä turha kiire pilaa vain tunnelman muuten hartaasta tilasta.

Nanjingissa tapaamani austraalian-kiinalainen tyttö hämmästeli, että tämä paikka on ainoa jossa kiinalaiset ymmärtävät olla hiljaa ja räkimättä ympäriinsä.

Yuhuantai-puisto Yuhuatai(雨花台/Satavien kukkien terassi) monumentti, pystytetty Nanjingin vapauttamisen(1949) kunniaksi.
Yuhuatai-puisto Nanjingin etelälaidalla, on rakennettu Kuomintangin käyttämälle teloitusalueelle kunnioittamaan Kuomintangin teloitettamien ihmisten muistoa. Puistossa on myös kuulemma museo, jossa kerrotaan tapahtumista ennen vuotta 1949. Itse en käynyt museossa. Puistoa ympäri ajaa sähköautoja, joiden kyytiin voi hypätä ostettuaan lipun, jonka hintaa en muista.

Nanjingin kaupunginmuuri Nanjingin kaupunginmuuri on poikkeuksellisen hyvin säilynyt.
Nanjingin kaupungin muuri on kuuluisa siitä, että sitä ei ole rakennettu suorakaiteen muotoiseksi, kuten Kiinassa oli tapana. Muuri mutkittelee luonnonmuotojen mukaan ja seurailee jokia. Muurista on säilynyt suurin osa, vaikkakin muurin on puhkaistu uusia portteja autoja varten. Kuvasta näkee kuinka uuden portin ympärillä muuri on hieman eriväristä kuin muualla.

Muurin muuraamiseen on käytetty laasti-tahmariisi sekoitusta(noin. 3% riisiä), lähde YLE. Tahmariisi lujentaa laastia ja parantaa sen vedenpitävyyttä. Tekniikka keksittiin noin 1500 vuotta sitten.

Ming palatsin rauniot Ming-dynastian palatsi. Samanlaiset sillat löytyvät myös Pekingin kielletystä kaupungista.
Ennen kuin Ming-keisarit siirsivät pääkaupungin Nanjingista Pekingiin, he ehtivät rakentaa itselleen palatsin Nanjingiin. Qing-keisari tuhosi palatsin 1644 ja tuhon viimeistelivät länsimaalaiset joukot Taiping-kapinan aikana. Nykyisin jäljellä on vain yksi portti, 5 siltaa ja joitakin pylväiden pätkiä.

Pekingin Kielletty kaupunki rakennettiin tämän palatsin mallin pohjalta ja raunioista voi tarkkaavainen löytää yhtäläisyyksiä. Valitettavasti niin suuri osa raunioista on tuhoutunut, että pitää tietää mitä katsoo, jotta yhtäläisyyksia löytää. Selkein yhtäläisyys on palatsin edessä olevat viisi siltaa jollaiset löytyvät myös Pekingistä.

Muuta

Blue Sky-baari Blue Sky-baari
Hostellin läheltä löytyi britti-syntyisen austraalialaismiehen baari, josta sai länsimaalaista ruokaa ja olutta. Paikka oli varsin viihtyisä, vaikka väkeä oli melko vähän. Baarissa oli myös biljardipöytä. Henkilökunta puhuu hyvää englantia. Baarin osoite on Shanghai Rd 77-4(上海路 77-4), parisataa metriä Shanghai Roadin ja Guangzhou Roadin(广州路) risteyksestä pohjoiseen.

1912-aluea 1912-alueen baarikatu.
Nanjingin baarit löytyvät kuulemma 1912-nimiseltä alueelta. Taksit osaavat perille kun heille vain sanoo numerot (todennäköisesti myöskin lapun näyttäminen auttaa). Kävelimme kadun päästä päähän, mutta emme menneet yhteenkään paikkaan sisälle. Musiikki soi kiinalaiseen tapaan erittäin kovalla, joten pubien ystävien kannattaa suunnata esimerkiksi Blue Skyhin.



Teksti on kirjoitettu 30.4.2010 tapahtuneen vierailun pohjalta.

Kommentit (0)

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.

Navigation :