South China Mall

South China Mall oli valmistuessaan maailman suurin ostoskeskus, niin kokonaispinta-alalla kuin liiketilojen pinta-alalla laskettuna. Nykyään(2009) se on yhä maailman toiseksi suurin kokonaispinta-alassa mitattuna ja suurin liikkeiden pinta-alassa mitattuna. Kyseessä ei kuitenkaan ola mikään ostosparatiisi, sillä 99,2% liiketiloista on tyhjillään. Kauppakeskus pitää itsellään maailman suurimman autioituneen kauppakeskuksen titteliä.

Kauppakeskuksen isänä toimi paikallinen pikanuudelikeisari, joka halusi jäädä historiaan tekemällä jotain suurta. Kauppakeskusta alettiin rakentamaan 2002 ja sen avajaiset olivat 2005. Paikkaa ole saatu valmiiksi ja rakennustyöt on keskeytetty. Alussa asiakkaita kaiketi oli kohtuullisesti, mutta toiminta hiipui nopeasti ja nykyään asiakkaita on lähinnä huvipuistossa ja ulkoseinustalla olevissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Suurin liike on viisi kerroksinen Spar-kauppa, lisäksi Sparin vieressä on melko iso elektroniikka kauppa. Kauppojen vieressä on McDonalds, KFC ja Kung Fu-pikaruokaravintola. Kauppakeskuksen sisältä löytyy Teletappimaa, sisähuvipuisto sekä parkkihallista Karting-rata.

Kauppakeskus jakaantuu seitsemään erilaiseen alueeseen, joiden teemat ovat Wikipedian mukaan Amsterdam, Pariisi, Rooma, Venetsia, Egypti, Karibia ja Kalifornia. Kaikki teemat eivät ainakaan minulle aina auenneet, esimerkiksi Roomaa en löytänyt ja toisaalta näin ilmeisesti Grand Canyonin ja teko sademetsää. Egypti ja Pariisi ainakin ovat auki kävijöille. Venetsia ja Amsterdami eivät ole ikinä olleetkaan auki kävijöille, mutta niihin pääsee mikäli ei välitä vartioista ja löytää aidasta reijän. Muista en varmaksi osaa sanoa, sillä paikoista ei aina varmaksi pysty sanomaan mitä ne edustavat.

Ostoskeskus sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Guangzhousta ja sinne pääsee taksilla. Taksimatka maksaa noin 200 Yuania suuntaansa, iso osa hinnasta koostuu moottoriteiden tullimaksuista. Matka kestää noin tunnin, mikäli ei ole ruuhkia. Paikalle pääsee myös bussilla Guangzhousta, mutta en tiedä mistä bussit lähtevät ja millä aikataululla ne kulkevat. Junalla pääsee noin 20 kilometrin päähän ostoskeskuksesta Shilongin asemalle, rautatieasemalta kannattanee ottaa taksi perille.

Lisätietoa

Mall of misfortune - The National Newspaper

New South China Mall - Wikipedia

South China Mall: the largest (ghost) mall in the world - Boing Boing

Kuvat


Asiakkaille avoin alue


Yliopiston asuntola

McDonaldsin yläkerrasta pääsee kulkemaan kauppakeskukseen. McDonaldsissa oli jonkin verran asiakkaita, mutta heti sen vieressä kauppakeskus oli täysin autio.


Yliopiston asuntola

Kolme alimmaista kerrosta on rakennettu valmiiksi, mutta liikkeitä ei ole tiloissa ollut.


Yliopiston asuntola

Ylimmäistä kerrosta ei ole ikinä saatu valmiiksi ja lattioilla on rakennuspölyä, eikä pintoja ole viimeistelty.


Yliopiston asuntola

Kauppakeskuksesta pääsee joka kerroksesta kulkemaan suoraan parkkihalliin.


Yliopiston asuntola

Erääseen liikkeeseen oli tuotu kalusteet valmiiksi, mutta niitä ole aseteltu paikoilleen. Kauppa on suljettu ennenkuin se edes aukaistiin.


Yliopiston asuntola

Kauppakeskuksen huvipuisto.


Yliopiston asuntola

Katolle pääsee lähes kaikista porraskäytävistä sillä huolto-ovet ovat lukitsemattomia. Kuvassa on Karting-radan sisäänkäynti. Karting-radalle tosin kuuluu kulkea hissillä kauppakeskuksen alakerroksesta, ei kattoja pitkin.


Yliopiston asuntola

Parkkihallin ylimmässä kerroksessa oli Karting rata. Radalla ei ollut muita asiakkaita meidän lisäksi ja ajo maksoi 40 Yuania/10 minuuttia/henkilö, saimme tingattua samaan hintaan 13 minuuttia ajoaikaa. Hinta oli joka tapauksessa yllättävän kova, varsinkin kun asiakkaita ei näyttänyt olevan.


Yliopiston asuntola

Sisähuvipuisto. Vuoristorata käväisee ulkosalla, mutta palaa melko pian takaisin sisälle. Vuoristorata oli todella hidas eikä kyydistä olisi kannattanut maksaa mitään. Rahaa kuitenkin pyydettiin 25 Yuania henkilöltä.


Asiakkailta suljettu alue


Yliopiston asuntola

Tätä osaa kauppakeskuksesta ei ole ikinä avattu yleisölle. Kuvan silta on muuten valmis, mutta kaiteita ei ole asennettu.


Yliopiston asuntola

En tiedä mitä tyyliä kuvan rakennukset edustavat, mutta olen melkovarma että oikealla olevat portaat eivät sovi siihen.


Yliopiston asuntola

Amsterdamin ja Venetsian rakennuksen olivat ulkoapäin valmiita, mutta sisällä ei ollut tehty mitään.


Yliopiston asuntola

Tämä on ilmeisesti Venetsiaa


Yliopiston asuntola

Venetsian ja Amsterdamin toisessa päässä oleva aukio.


Yliopiston asuntola

Aukion laidalla on kopio Pyhän Markuken tuomiokirkon kellotornista.


Yliopiston asuntola

Yritimme kellotorniin ensin maatapitkin, mutta kannoillamme olleen vartian takia emme pääseet sinne. Myöhemmin tulimme takaisin kattoja pitkin kulkien, jolloin vartiat eivät huomanneet meitä. Kellotorni oli sisältä keskeneräinen ja rakennustelineet olivat paikoillaan. Portaiden kaiteet oli tehty bambusta ja tuntuivat siltä, että tippuisivat jos niistä erehtyisi ottamaan vähääkään tukea. Kellotornin katosta ruikkui pieni kirkonkelloa muistuttava kello.


Yliopiston asuntola

Ostoskeskuksen mainoskyltti. Kyltti näkyy Guangzhou-Shenzhen moottoritieltä päin tultaessa tien oikealla puolella juuri ennen kauppakeskusta.

Kommentit (0)

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.

Navigation :