Harbin

Saavuin Harbiniin aamusta ja lähdin haeskelemaan internet-kahvilaa, jotta voisin tarkistaa sähköpostistani, minkä nimisen hostellin olin itselleni varannut. Parin tunnin kävelyn jälkeen löysin nettikahvilan ja totesin onnekseni, että hostelli sijaittee lähes naapurissa.

Harbinissa pannaan vanhinta Kiinassa pantavaa olutta ja paikalliset asukkaat nauttivat sitä hyvin paljon. Olut on varsin hyvää ja suhteellisen edullista. 580 ml pullo maksaa hostellissa 5 Yuania ja kaupasta olutta saa hieman halvemmalla. Ravintoloissa nuudelikeitto maksaa 4-10 Yuania ja juomat pari Yuania, olut tosin enemmän. Heti hostelssin vieressä on katuravintola, johon ihmiset kokoontuvat iltaisin syömään grillattua lihaa ja juomaan olutta.

Harbista ei löydy helpolla sellaista kiinalaisuutta, jota suomalaiset mahdolliset Kiinasta odottavat. En nähnyt ainuttakaan vanhaa kiinalaistyyliin rakennettua taloa. Kaupungissa on runsaasti venäläisiä ja juutalaisia. Suurin ero venäläisiin kaupunkeihin verrattuna oli erittäin suuri ravintoloiden määrä. Joillakin kaduilla oli kymmenkunta pientä ravintolaa rintarinnan ja kaikissa riitti asiakkaita. Kooltaan ravintolat vastaavat suurinpiirtein suomalaista pientä kebab-ravintolaa. Siisteydessä suomalaiset kebabbilat tosin päihittävät kiinalaiset mennen tullen, vaikka ravintolat näyttävät välillä vähintäänkin epäilyttäviltä niin en ole onnistunut saamaan kertaakaan kunnon mahatautia.

Kuvia kaupungista


Kiinalaiset siivoamassa toria.

Kiinalaiset siivoavat toria kaupan käynnin jäljiltä. Kiinalaiset ovat melko sottaista porukkaa joten katuja ja toreja saakin siivota tiheästi. Kiinalaiset heittävät ruuantähteet ja monet muutkin roskat maahan, joten kadut haisevat välillä suhteellisen pahalta. Siivoojien käyttämät puiset luudat ovat Kiinassa vielä yleisessä käytössä ja niillä siivotaan niin sisällä kuin ulkonakin.


Kiinalainen kerrostalo.

Vaikka Kiinan kaupungit vaikuttavat kaduilta katsottuna nätimmiltä kuin venäläiset, niin ei kiinalainenkaan rakennuskanta kovin hyvässä kunnossa ole. Pienille kujille kannattaa vilkuilla, jotta näkee minkälaisissa oloissa kiinalaiset todella elävät. Talojen julkisivut ovat usein suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta takaapäin rakennukset ovat todella huonokuntoisia. Kuvassa on rakennuksen julkisivu.


Sipulikattoinen kirkko Harbinissa.

En tiedä kuvan kirkon nimeä, mutta hostellin resepsuunin tyttö kehoitti minua mennemään katsomaan kirkko yöaikaan. Kirkosta oli suhteellisen vaikea ottaa pimeässä hyvää kuvaa, mutta toivottavasti tästä saa selvän. Kirkko oli hienosti valaistu ja sijaitsee melko lähellä hostelliani.


Kiinalainen kaljateltta.

En saanut katuravintolasta kunnon kuvaa, koska pimeässä valoitusaika oli pitkä ja ihmiset heiluivat koko ajan. Saatte tyytyä kuvaan kiinalaisesta olutteltasta, joka sijaitsi eräällä kävelykadulla. Olutteltan tarkoitus on sama kuin katuravintolan, eli siellä juodaan olutta ja syödään grilliruokaa. Teltassa oli useita kymmeniä pieniä keittiöitä, jotka kaikki myivät omia ruokiaan. Tarjolla oli niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin.

Hostelli

Hostellin nimi on Kazy International Youth Hostel ja se sijaitsee vanhassa synagogassa. Hostellin vieressä on pitseria, josta saa varsin maukkaita mutta valitettavan pieniä pitsoja. Pitsan hinta pyörii 30 Yuanin paikkeilla ja halkaisia on ehkä 15 cm. Hostellin henkilökunta on todella mukavaa ja hostellin ala-aulassa myydään limpparia ja olutta.


Hostelli ulkoapäin

Vaikka kuvasta sitä ei välttämättä uskoisi, niin hostelli sijaitsee keskellä kaupunkia. Rakennuksessa on näkyvillä yhä juutalaisten tunnukset, vaikka rakennusta ei ole enää pitkään aikaan käytetty uhrimenoihin. Harbinin uusi synagoga löytyy muutaman sadan metrin päässä tästä vanhasta synagogasta. Hostel Worldin muukaan hostellissa olisi ympärivuorokautinen päivystys, mutta ovi ainakin laitetaan öisin lukkoon. Tosin aina liikkuessani joku henkilökunnasta tuli vastaan, että kyllä oven avaaja varmaan löytyy kun riittävästi kolistelee.


Hostellin ala-aula

Ala-aulasta löytyy pari pöytää ja sohvaa sekä internetkone, jota saa vapaasti käyttää. Aulassa ei ole ilmastointia, mutta muutama pöytätuuletin sentään on.


Hostellin vessa.

Minulla oli yksityishuone, mutta ei huone luksusta ollut. Huoneesta ei löydy ikkunaa, palovaroitinta, ilmastointia tai edes ilmanvaihtoa. Patja on 5 senttiä paksu petari. TV sentään on, en tosin löytänyt yhtään englanninkielistä kanavaa. Huoneen hinta yöltä oli 60 Yuania. Huone on varsinaisesti tarkoitettu kahdelle ihmiselle. Hostellissa ei majoittunut muita länsimaalaisia sinä aikana kun siellä olin.

Kommentit (0)

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.

Navigation :